top of page

5 būdai greitai praplėsti savo anglų kalbos žodyną



Gebėjimas panaudoti naujus bei jau žinomus žodžius ir frazes, padės pajusti, kad darote pažangą. Žemiau pateikiame 5 strategijas, kurios padės išplėsti žodyną ir įgyti pasitikėjimo savimi.


1

Naudokite vorogramą


Vorograma (angl. Spidergram) yra diagramos tipas, kai puslapio viduryje rašote žodį ar sakinį, o iš jo nusidriekia kelios linijos - „kojos“. Kiekvienos kojos pabaigoje parašote su pagrindinius žodžiu susijusį kitą žodį ar posakį. Pavyzdžiui, kokius mokate žodžius ar frazes, kuriose yra žodis „big“? Štai pavyzdys:


Big brother

Big shot

Big bang

Big deal

Big picture

Big lie

Bigger than life

VOROGRAMA

2

Išskaidykite ilgus žodžius


Ilgus žodžius dažnai sudaro kiti, smulkesni žodžiai ar dalys. Kai tai suprasite, bus lengviau ištarti ir atsiminti naujus žodžius. Ypatingą dėmesį atkreipkite į priešdėlius ir priesagas.


Priešdėliai yra mažos žodžių dalys, kurias pridedame žodžio pradžioje, kad pakeistume jo reikšmę. Pavyzdžiui:

  • Convenient - inconvenient (patogu, nepatogu)

  • Respect - disrespect (pagarba, nepagarba)


Priesagos yra mažos žodžių dalys, kurias pridedame žodžio pabaigoje, kad pakeistume kalbos dalį. Pavyzdžiui:

  • Comfort (daiktavardis) - comfortable (būdvardis)

  • Regular (būdvardis) - regularly (prieveiksnis)


O štai taip atrodytų priešdėlių ir priesagų pagalba sudaromi žodžiai:

  • Respect (daiktavardis/veiksmažodis) - disrespect (daiktavardis/veiksmažodis) - disrespectful (būdvardis) - disrespectfully (prieveiksmis)


3

Naudokitės technologijomis


Mokytis galite būdami pakeliui į kitą vietą, ko nors laukdami ir bet kuriuo kitu metu. Štai keletas programėlių, kurios jums gali būti naudingos.


  • Anki naudoja atminties korteles, kurios padeda prisiminti žodžius.

  • HelloTalk naudoja pokalbių funkciją, tad galite išmokti ir praktikuoti naują žodyną.

  • Duolinguo - trumpos pamokėlės, pateiktos žaidimo forma.


4

Skaitykite komiksus


Komiksų piešiniai padeda suprasti istoriją ir kontekstą, o žodžiai sukuria dialogą ir detales. Komiksų dialogai dažniausiai yra labai realistiški ir naudingi tuo, kad tai, ką skaitote galite pritaikyti gyvenime vykstančiuose pokalbiuose. Štai keletas kūrinių, kuriuos verta perskaityti:


  • Marjane Satrapi „Persepolis“ - mažos mergaitės, augančios Irane autobiografija.

  • Jim Ottaviani ir Maris Wicks „Primates“: trijų garsių XX amžiaus primatologių moterų biografijos ir jų tyrimai Kenijos aukštumose, Tanzanijoje, Konge ir Borneo.

  • Riadas Sattoufas „The Arab of The Future“: istorija apie vaikystę ir brendimą Artimuosiuose Rytuose.


5

Naudokite naujus žodžius kontekste


Galbūt žinote žodį, nes perskaitėte jį knygoje, bet nežinote, kaip jį vartoti. Tai vadinama pasyviu žodynu. Paprastas ir efektyvus būdas suaktyvinti šį žodyną yra pasirinkti keletą žodžių ir sukurti situacijas, kuriose galite juos panaudoti. Svarbiausia yra žodžio pasikartojimas ir aktualumas. Jei aktyviai nenaudojate žodžio, mažai tikėtina, kad jį prisiminsite ateityje. Grįžkite ir peržvelkite naujus žodžius, kuriuos išmokote prieš savaitę ar mėnesį, atšviežinkite atmintį ir toliau vartokite juos kontekste.


Sėkmės!







bottom of page