top of page

5 įsitikinimai, kurie trukdo mokytis kalbų




Poliglotas Benny Lewis’as moka bent 13 kalbų. Įdomiausia tai, kad sulaukęs 21-erių Benny temokėjo vienintelę kalbą – anglų. Mokykloje jis buvo vidutinių gabumų mokinys ir buvo įsitikinęs, kad yra visiškai negabus kalboms, be to, dar ir per senas pradėti jų mokytis. Šiandien Benniui 38-eri ir jis puikiai kalba aštuoniomis kalbomis ir susikalba dar bent penkiomis.


Taigi kas jį stabdė ir kokius įsitikinimus teko sulaužyti, kad išmoktų šitiek kalbų? Žemiau esančiame video įraše jis pats jums papasakos tai angliškai, o mes pamėginsime apibendrinti jo vargus ir atradimus.


PIRMAS ĮSITIKINIMAS


ESU NETALENTINGA(-S) KALBOMS


Benny mini, kad vien pats įsitikinimas, kad esame netalentingi kalboms yra stabdis. Manydami, kad esame netalentingi, mes dažnai nė nededame pastangų jas išmokti, o nedėdami pastangų ir neišmokstame. Atsiduriame tarsi užburtame rate. Jokių mokslinių įrodymų apie talentą kalboms arba kalbų geną nėra. Šiuo klausimu sutaria ir AKA mokytojai – rezultatai atspindi pastangas, ne talentą.



ANTRASIS ĮSITIKINIMAS


MANO ATMINTIS LABAI PRASTA


Atmintis gali būti treniruojama. Geriausias būdas tą padaryti yra pasikartoti išmoktą informaciją prieš pat ją pamirštant. Pamėginkite kelias dienas iš eilės kartotis informaciją kasdien, dar kartą pasikartoti po savaitės ir po mėnesio. Tokiu būdų tai tampa nebe atminties problema, o tiesiog įsipareigojimu sau. Efektui sustiprinti galite prijungti ir fotografinę vizualizaciją – naujam žodžiui suteikite kokią nors vaizdinę asociaciją. Pavyzdžiui pasirinkime žodį cup (puodelis). Vaizduotėje išsikelkime puodelį ir įsivaizduokime kaip į jį kapsi vandens lašeliai – kap kap kap. Štai ir naujas įvaizdintas žodis.



TREČIASIS ĮSITIKINIMAS


NETURIU GALIMYBIŲ KELIAUTI Į UŽSIENĮ, TAD KALBOS MOKYTIS MAN LABAI SUNKU


Kadaise tai būtų buvęs nuostabus pasiteisinimas, visgi šiais laikais turime nuostabų išradimą- internetą, kuris gali padėti susirasti ne tik mokytojų, bet ir kalbos partnerių ir draugų iš viso pasaulio. Anglų Kalbos Akademijoje taip pat turime pokalbių klubą, kur susitinkame kartą per savaitę lavinti savo šnekėjimo įgūdžių.


KETVIRTAS ĮSITIKINIMAS


ESU PER SENA(-S)


Įsitikinimas, kad vaikai geriau įsisavina kalbas yra labai gajus, tačiau Haifos universitete atliktas tyrimas įrodė, kad tinkamomis salygomis besimokantys suaugusieji yra geresni mokiniai, nei vaikai. Šis įsitikinimas vis dar yra toks plačiai paplitęs, kadangi vaikai iš ties dažnai geriau įsisavina informaciją, kurią mokosi, tačiau taip yra todėl, kad jie mokosi žaisdami, dainuodami, piešdami ir šiaip besimėgaudami tuo, ką daro. Be to, vaikai tam skiria didžiąją savo laiko dalį. Suaugusieji dažniausiai mokosi sėdėdami prie knygų ir dažniausiai jaučia gerokai mažiau malonumo. Visgi, jei rastume sau tinkamą mokytoją ar programą, kur mokymosi aplinka mums būtų įdomi ir maloni, nė nejustume, jog mokomės.



PENKTAS ĮSITIKINIMAS


SAVO NEMOKŠIŠKUMU ERZINSIU GIMTAKALBIUS


Kaip patys jaučiatės, kai užsienietis mėgina kalbėti lietuviškai. Ar jus tai erzina? Mūsų kalbinti pašnekovai, kaip vienas sutarė, kad išgirdę užsienietį dedant pastangas išmokti lietuvių kalbą jaučiasi pamaloninti. O klaidos? Nedarydami klaidų, nieko neišmoksime – sena tiesa. Paskutiniai tyrimai rodo, kad klaidos kaip tik turėtų būti skatintinas dalykas – kuo daugiau klaidų darė tyrime dalyvavę studentai, tuo geresnių rezultatų jie pasiekė. Tad stenkitės tų klaidų padaryti kuo daugiau, nes tik pridarę jų tiek, kiek mums duota, mes nustosime jas daryti.


Na o mums atrodo, kad svarbiausias Benny patarimas – pradėkite kalbėti anksti. Savaitėje yra septynios dienos ir „kadanors“ nėra viena iš jų. Tiesiog pradėkite.


O čia galite pasiklausyti paties Benny.



bottom of page