top of page

5 Patarimai kaip palengvinti virtualų bendravimą darbe

Atnaujinta: 2021-11-09



Virtualus bendravimas daugeliui iš mūsų tapo kasdienybe. Interneto pagalba bendraujame ne tik su toli esančiais šeimos nariais, bet ir darbe – su kolegomis ir klientais iš viso pasaulio.


Bendraujant su žmonėmis iš kitų kultūrų, reikia ne tik kalbos įgūdžių, bet ir tam tikrų kultūrinių žinių. Komunikacija virtualioje erdvėje gali dar labiau apsunkinti tam tikrus bendravimo aspektus. Todėl sudarėme patarimų sąrašą kaip palengvinti komunikaciją online.


1. SKIRKITE LAIKO


Kuo daugiau sužinokite apie kito žmogaus ar žmonių grupės kultūrą ir šias žinias pasitelkite darbo praktikoje. Šios žinios gali rastis iš:

  • Jūsų asmeninių žinių apie kitą kultūrą;

  • Dėmesingumo asmenims, su kuriais bendraujate, jų kultūrai ir atitinkamos savo elgesio korekcijos;

  • Siekio geriau susipažinti su jų kultūra;

  • Aiškių strategijų nustatymo, siekiant užtikrinti, kad visi nesusipratimai būtų greitai išspręsti.


2. ATKREIPKITE DĖMESĮ Į KŪNO KALBĄ


Virtualus darbas labai apriboja galimybę pasikliauti fiziniais gestais, kad perteiktumėte prasmę. Čia visą darbą atliek vien tik veidas ir balsas, todėl pagalvokite apie tai, kaip:

  • Bendraujate negestikuliuodami;

  • Išlaukiate: laukiate ir leidžiate kitiems pabaigti ar esate linkę pertraukti pašnekovą?

  • Vertinate kitų žmonių reakcijas – ar pasinaudojate proga stebėti pašnekovų išraiškas ir kūno kalbą, kad galėtumėte tinkamai įvertinti jų reakcijas?

  • Geros manieros: internetinėje erdvėje blogos manieros yra greičiau pastebimos. Pavyzdžiui, visą dėmesį skiriate pašnekovui ar naudojatės telefonu, kai kitas kalba?


3. BŪKITE GERI SAU IR KITIEMS


Jei kalbate negimtąja kalba, nuleiskite lūkesčių kartelę sau ir kitiems. Verčiau pasinaudokite proga plėtoti ir stiprinti savo žodyną ir panaudoti jau turimas žinias. Štai keletas patarimų, kurie padės labiau pasitikėti savimi:

  • Iš anksto žinokite, ką norite pasakyti, ir, jei įmanoma, pasitreniruokite;

  • Susipažinkite su raktiniais žodžiais, frazėmis ir naudingu jūsų darbo veiklos žodynu;

  • Stenkitės komunikuoti trumpai ir paprastai, naudokite paprastus sakinius ir venkite įmantrių struktūrų.


4. NESKUBĖKITE


Kalbėkite lėtai – tai suteiks jums laiko apgalvoti sudėtingų žodžių tarimą bei leis kitiems geriau jus suprasti ir apsvarstyti, ką sakote. „Greičiau“ nėra „geriau“! Jei kalbate su grupe žmonių, kvieskite žmogų pasisakyti naudodami jo/jos vardą – taip išvengsite painiavos ir bus lengviau sekti virtualų susitikimą.


5. ANGLŲ KALBĄ NAUDOKITE NE TIK DARBUI


Kuo daugiau naudosite anglų kalbą, tuo geriau ją išmoksite. Įpraskite skaityti, žiūrėti video programas, klausyti radijo ar tinklalaidžių, nesusijusių su darbu. Tai suteiks daugiau pasitikėjimo ir darbe, ir kitose situacijose.

Norite daugiau praktikos komunikuojant? Prisijunkite prie mūsų pokalbio klubo!



bottom of page