top of page

Būdas, padėsiantis išplėsti anglų kalbos žodyną ir patobulinti rašybą.

Atnaujinta: 2021-02-08




Jeigu norite geriau rašyti, skaitykite.


Skaitymas dažnai labai nuvertinamas - kadangi skaityti išmokstame vos pradėję lankyti mokyklą, lengva suklysti manant, kad tas reikalas seniai baigtas ir mums nebereikia mankštinti šio įgūdžio raumenų.



Ką skaityti?


  • Skaitykite tai, kas jums įdomu. Jeigu darote tai, kas jums neįdomu, nauda, kurią gaunate – daug mažesnė, negu tada, kai mėgaujatės savo veikla. Jeigu nemėgstate skaityti knygų, rinkitės kitą literatūrą – naujienų portalai, blogai, laikraščiai, techniniai vadovai – skaitykite bet ką, kas įžiebia jumyse ugnį.


  • Skaitykite tai, ko paprastai neskaitote. Taip, šis punktas iš pirmo žvilgsnio lyg ir prieštarauja praeitam patarimui, tačiau ne visai. Lengva įprasti daryti tuos pačius dalykus ir tai pasakytina apie mūsų skaitymo įpročius. Jeigu neskaitote knygų – pamėginkite. Jeigu skaitote knygas, bet negalite pakęsti naujienų portalų – pamėginkite. Skirtinga literatūra naudoja skirtingas rašymo technikas, skirtingą žodyną, įvairią gramatiką ir kitokias sakinių struktūras, todėl tai, prie ko nesate pratę, turi potencialą gerokai praplėsti jūsų ribas.


Kaip skaityti?



Skaityti galima ne tik savo malonumui. Norint pagerinti savo rašymo įgūdžius ir praplėsti žodyną, naudokite šias skaitymo technikas:


  • Skaitykite tikslingai: skaitykite ne tik savo malonumui. Atkreipkite dėmesį į sakinius, teksto struktūrą, dialogą ir pasižymėkite tai, kas tekste buvo padaryta geriausiai.


  • Kurkite savo žodynėlį: išsirinkite sau naudingus/įdomius žodžius iš skaitomo teksto, tuomet patys pamėginkite rašyti sakinius su tais žodžiais. Tai puiki žodyno praktika ir geras būdas jį plėsti.


  • Praleiskite kai kurias dalis. Nebūtina skaityti visko. Nebijokite praleisti to, kad jums neįdomu, neaktualu arba per sunku.


  • Atsitraukite nuo teksto ir pasižymėkite, ką perskaitėte. Reguliariai darydami pertraukas, kad pasižymėtumėte pastabas apie tai, ką skaitėte, gausite dar daugiau naudos iš skaitymo. Shane Parrishas savo blogo įraše pasakoja apie matytą techniką: „skrisdamas į jis Omahą skaitė. Jis žymėjosi pastabas ant skaitomos medžiagos, o kaskart baigęs skyrių išsitraukdavo balto popieriaus lapą, parašydavo po vieno puslapio santrauką apie tai, ką perskaitė ir įsidėdavo ką parašęs į kitą aplanką. Taip jis ne tik pagilina įsisavinamą informaciją, bet tomis santraukomis gali remtis ir ateityje. Toks metodas padeda pagilinti suvokimą ir suteikia smegenims galimybę įsisavinti informaciją prieš tęsiant skaitymą.“ Tyrimai rodo, jog žmonės, kurie perskaito dešimt puslapių, tada užverčia knygą ir parašo vieno puslapio santrauką, ilgainiui prisimena 50 procentų daugiau medžiagos nei žmonės, kurie bando ją įsiminti perskaitydami tuos pačius dešimt puslapių keturis kartus iš eilės.


Skaitymas ne tik padeda plėsti žodyną, bet ir leidžia mokytis gramatikos kontekste. Skaitydami galite analizuoti kaip tekste naudojami skyrybos ženklai, laikai ir kitos gramatinės struktūros.


Tad skaitydami žymėkitės viską, kas, jūsų manymu, bus įdomu ir naudinga ateityje. Pasirašykite perskaityto teksto santrauką. Užrašykite įvairius posakius, kurie jums atrodo ypač meistriški, ir nežinomus žodžius, o paskui praktikuokitės patys rašydami sakinius su tais žodžiais ir posakiais.


bottom of page