top of page

Kaip galite pritaikyti sąmoningumo strategijas kalbų mokymuisi?

Atnaujinta: 2023-11-16



Kalbų mokymasis gali būti labai įdomi kelionė, tačiau kaip dauguma kelionių, taip ir ši neapsieina be iššūkių. Kartais mes taip įsisukame į pamokas, pratimus, žodyną ir gramatikos taisykles bei dar daugybę visko, kad mokymasis tampa ne malonumu, o darbu, už kurį dar niekas ir nemoka. Jei kada nors esate taip jautęsi, kai mokėtės užsienio kalbos, tai reiškia, kad pamiršote apie galingiausią savo turimą įrankį – sąmoningumą.


Kas yra sąmoningumas?

Šis žodis dabar naudojamas į kairę ir į dešinę ir daugelis galėtų pateikti savo apibrėžimą, tačiau tai vis tiek greičiausiai būtų apie dėmesingumo praktikas, kurios padeda mums sutelkti dėmesį į dabartinę akimirką. Būdami sąmoningais stipriname ryšį tarp savo proto ir kūno bei jaučiamės ramesni. Kaip tai susiję su kalbos mokymusi? Patyrinėkime!


Sąmoningas kvėpavimas ir kalbos mokymasis

Pradėsime nuo vieno pagrindinių sąmoningumo metodų - sąmoningo kvėpavimo. Jei kada jautėte stresą dėl informacijos pertekliaus (pavyzdžiui, per daug naujų žodžių) arba todėl, kad niekaip nepavyko perprasti sudėtingų gramatikos taisyklių, tuomet puikiai žinote – šis jausmas ypatingai nemalonus ir labai greitai gali ‘atmušti’ bet kokį norą mokytis. Sąmoningas kvėpavimas kaip tik ir gali padėti išlikti ramiems, pagerinti koncentraciją ir sumažinti stresą – šie įgūdžiai yra labai paveikūs norint veiksmingai mokytis užsienio kalbos.

Išmėginkite 2-1-4 metodą

Tai galite daryti stovėdami arba sėdėdami, užmerkę arba atsimerkę ir netgi darydami kažką kito.


1. Švelniai įkvėpkite per nosį skaičiuodami iki 2-ų.

2. Sulaikykite kvėpavimą 1-ai sekundei.

3. Skaičiuodami iki 4-ių lėtai per burną iškvėpkite.


Kartokite vieną minutę (arba ilgiau, jei norite).


Jei 2-1-4 skaičiavimas atrodo per trumpas, pabandykite pailginti 4-7-8. Tiesiog atsiminkite - kad pajustumėte raminančią šios praktikos naudą, iškvėpimas turi trukti ilgiau, nei įkvėpimas.



Proto ir kūno ryšys

Mokantis kalbų labai svarbu susikurti tvirtą ryšį tarp savo proto ir kūno. Viena iš praktikų, padedančių tą ryšį sukurti, yra kūno skenavimas, kuris mažina stresą, padeda tvirčiau jaustis bei didina pasitikėjimą savimi bei atjautą sau!

Išmėginkite 3 minučių kūno skenavimą

Atsisėskite ir patogiai įsitaisykite, giliai įkvėpkite per nosį ir lėtai iškvėpkite per burną. Iškvėpdami užsimerkite . Atkreipkite dėmesį į tai, kaip šiuo metu jaučiasi jūsų kūnas. Pradedant nuo viršugalvio ir po truputėlį keliaujant žemyn, skenuokite savo kūną – viršugalvį, kaktą, nugarinę galvos dalį, ausis, veido dalis, kaklą, pečius ir taip iki pėdų. Pastebėkite kur jaučiatės maloniai, o kur jaučiate įtampas, maudimą ar kitus nemalonius pojūčius. Atsiminkite, kad kūno skenavimo tikslas yra ne kažką pakeisti, o tiesiog pastebėti kaip jaučiasi kiekviena, net ir mažiausia jūsų kūno dalis.



Sąmoningas klausymasis

Klausymas yra įgūdis, į kurį dažnai nekreipiame pakankamai dėmesio, ypač tuomet, jei mūsų siekis yra sklandžiai kalbėti. Išmokę aktyviai klausytis ir nevertinti to, kas yra sakoma bei negalvoti apie savo atsakymą, geriau suprasime pašnekovus, jų kalbos niuansus bet bonusui, taip dar ir pagerinsime savo kalbėjimo įgūdžius.

Apie aktyvų klausimą kviečiame skaityti angliškai: https://www.mindtools.com/az4wxv7/active-listening

Vizualizavimas

Ar kada mėginote naudoti vizualizavimą kaip kalbos mokymosi įrankį? Profesionalūs sportininkai, siekdami geriausių rezultatų, šią metodiką naudoją jau seniai. Ukrainos Žitomiro Technologijų Universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kuris atskleidė, kad vizualizavimas gali būti galingas įrankis, padedantis stiprinti pasitikėjimą savimi ir gerinti kalbos sklandumą. Iš esmės, vizualizavimą galimą išskirstyti į dvi rūšis – visuminį, į didesnį tikslą orientuotą vizualizavimą ir tikslinį vizualizavimą, kuris orientuojasi į labai tikslų ir konkretų rezultatą (pavyzdžiui žodžio įsiminimą). Kadangi šiandien kalbame apie sąmoningumo strategijų pritaikymą mokantis kalbų, pasiūlysime jums išmėginti visuminę, į didesnį tikslą orientuotą techniką.

Išmėginkite vizualizavimo techniką

Kaskart prieš pradėdami savo kalbos mokymosi praktiką, susitelkite į konkretų tikslą. Apie konkrečius tikslus galite skaityti straipsnyje apie SMART tikslus. Užsimerkite ir įsivaizduokite, kad tikslas jau pasiektas. Pasitelkite visus penkis pojūčius – ką girdite aplink save, ką jaučiate ir t.t. Iš tiesų įsijauskite ir kelias minutes leiskite vaizduotei piešti vaizdus kaip atrodo gyvenimas, kai tikslas jau pasiektas. Pamėginkite įtraukti šį vizualizavimą į savo kasdienę kalbos praktiką ir pasižiūrėkite kas iš to išeis.

Šiuo metu atsiranda vis daugiau tyrimų, patvirtinančių tūkstantmečiais egzistavusią Rytų išmintį apie dėmesingumo poveikį, tad kviečiame ir jus išmėginti šias praktikas ir taip padėti sau siekti savo tikslų.

bottom of page