top of page

Neįprasti patarimai kaip paspartinti kalbos mokymąsi



Mėgstamos literatūros skaitymas, audio įrašų, radijo ar muzikos klausymas, filmų ar kitų video įrašų žiūrėjimas yra visiems gerai girdėti būdai kaip mokytis kalbos. Tačiau yra ir kitų metodų, kurie galbūt nėra tokie įprasti, bet tikrai labai veiksmingi, o juos naudoja net ir tikri kalbų mokymosi ekspertai- poliglotai. Tad kokie gi tie metodai?



1. Šešėlio technika (shadowing)


Šis metodas yra priskiriamas Alexander Arguelles’ui, žmogui mokančiam virš 50 kalbų. Šešėlio technika susideda iš klausymo kaip kalba gimtakalbiai žmonės ir greito (vykstančio beveik tuo pat metu, kaip ir pats audio tekstas) pakartojimo. Kalbos galite ir nemokėti, tiesiog kartokite, ką girdite. Tokiu būdu priprantate prie kalbos melodijos. Šis metodas yra artimiausias tam, kuriuo išmokstame ir savo gimtąją kalbą - atkartodami tai, ką girdime. Arguelles taip pat pataria mokantis judėti- vaikščioti ir turėti tekstą raštu, dėl aiškumo. Štai kaip šis metodas gali būti atliekamas praktiškai:





2. Rašto technika

Tas pats A. Arguelles pataria rašyti tuo pat metu garsiai skaitant, ką rašote. Pagal šią techniką daryti turėtumėte štai ką:


1. Skaityti sakinį garsiai. 2. Garsiai pakartoti kiekvieną žodį, kai jį rašote. 3. Perskaityti sakinį garsiai, kai jį parašote.


Šios technikos tikslas yra atkreipti dėmesį į detales. Šis metodas yra itin tinkamas norintiems pasitikrinti ir patobulinti rašybą ir gramatiką.

3. Pasivaikščiojimas

Besimokant žodyno, išeikite pasivaikščioti. Vaikščiodami stebėkite aplinką ir sakykite, ką matote garsiai (tik tiek, kad patys save girdėtumėte). Pradėkite nuo paprastų žodžių - automobilis, namas, durys, vėliau imkite konstruot sakinius, kurie ateina iškilus asociacijoms. Pavyzdžiui, jei jūsų lygis yra pakankamas paprastam kasdieniam susikalbėjimui, nuspręskite, kad kaskart eidami į parduotuvę skirsite tą laiką kalbos praktikai. Galite pradėti konstruoti sakinius apie tai, ką reikėtų šiandien nupirkti arba, ką gaminsite vakarienei ir kaip. Pamačius automobilį, jų mėgėjai gali mėginti konstruoti sakinius apie tai, kokio automobilio norėtų ir kuo jis jiems patinka, kas jų automobilyje reikalauja priežiūros. Toks pokalbis su savimi gali prasidėti štai taip:

A car. Audi is a nice car. I want to buy an Audi in the future. Jonas has a silver Audi...


4. Pasinėrimo į kalbą technika (language immersion) metodas

Ši technika pirmiausia buvo panaudota Berlitz mokyklų, kurių mokytojai pastebėjo, kad kalbos išmokstama daug greičiau, jei į ją pasineriama, o ne mokomasi iš knygų. Bet ką iš tiesų reiškia „pasinerti“ į kalbą? Tai kalbos įtraukimas į kasdienį gyvenimą, skaitymą, klausimą, kalbėjimą. Štai keli būdai, kuriais galite tai daryti:


Žiūrėkite filmus ta kalba, kurios mokotės (jei dar daug ko nesuprantate, įjunkite subtitrus, arba, jei kalba visiškai jums nauja, tuomet žiūrėkite filmą lietuviškai su jūsų norimos išmokti kalbos subtitrais);


Klausykitės radijo ta kalba, jei mėgstate muziką, išsiverskite dainas ir jas dainuokite;


Jei turite galimybe, kalbėkite su žmonėmis, kuriems ta kalba yra gimtoji (jei tokių žmonių nepažįstate, kviečiame prisijungti į Anglų Kalbos Akademijos pokalbių klubą);


Renkite temines vakarienes su šeima ar draugais. Sutarkite, kad jų metu kalbėsite tik ta kalba, kurios mokotės. Jeigu dar tik pradedate mokytis, užteks įvardinti indus, kuriais naudojatės, ingredientus ir kitus aplinkoje esančius daiktus. Jei esate pažengę, galite imtis sudėtingesnių temų.


Pasinėrimo į kalbą technika reikalauja sukurti situaciją, kur žodžiai ir frazės būtų naudojami kontekste. Berltz mokytojai tokias situacijas sukuria dirbtinai. Tarkime pamokos tema yra maistas. Mokiniams yra išdalinamos lėkštės su maistu. Klasėje sukuriama vakarienės atmosfera. Tokioje pamokoje tikrai išmoksite naudingų dalykų, o ir atsiminsite tokią pamoką tikrai geriau, negu skaitydami vadovėlius. Na, o jei gyvenate šalyje, kur šia kalba kalbama, įvairių situacijų galima rasti lengviau, nuėjus į parduotuvę apsipirkti, restorane, autobuse ir t.t.


5. Kalbų mainai


Jei galite rasti žmonių, kurie jau moka kalbą, kurią jūs norite išmokti, o jūs mokate kalbą, kurie nori išmokti jie, galite rengti kalbų mainus. Paieškokite tokių žmonių savo mieste, jei nieko nerasite, imkitės iniciatyvos ir suburkite grupę žmonių, su kuriais galėtumėte praktikuotis. Ir visai nesvarbu kur gyvenate, ir jei jūsų miestelyje nė su žiburiu nerasi jokio užsieniečio arba užsienio kalba kalbančio žmogaus. užtenka dviejų žmonių, kurie nori išmokti tą pačią kalbą. Susėskite prie kavos puodelio ir pasikalbėkite. Štai video apie tai, kaip kalbų mainai vyksta Dubline.



Taip pat, galite prisijungti prie Anglų Kalbos Akademijos pokalbių klubo.

6. 15 minučių per dieną


Kalba geriausiai įsisavinama, jei ji jūsų gyvenime yra pastovus svečias, o ne už jūrų marių gyvenantis giminaitis aplankantis kartą per metus. Tad verčiau mokykitės kalbos kasdien po 15 minučių, nei kartą per savaitę, bet 2 valandas. Visų AKA studentų prašome atrasti 15 laisvų minučių savo dienoje, kurias gali paskirti kalbos praktikai. Tai gali būti kavos pertraukėlė arba netgi laikas tualete. Jeigu nėra galimybės skirti visų penkiolikos minučių vienu metu, ne bėda - išskirstykite tą laiką į dvi arba tris trumpas praktikas.

7. Naudokite programėles

Šiame technologijų amžiuje retas neturi išmaniojo telefono. Pasinaudokite tuo. Tokios programėlės kaip Duolingo ir Memrise yra ne tik informatyvios, bet ir smagios. Štai jums ir puikiai išnaudotas kavos pertraukėlės laikas.

Na, o pats svarbiausiais paminėtinas dalykas yra tas, kad bet koks kalbos mokymasis, jei negyveni ta kalba kalbančioje šalyje, visų pirma yra įsipareigojimas. Įsipareigojimas sau. Jei iš tiesų norime išmokti kalbos, visų pirma turime tvirtai nuspręsti, kad dabar kažkurią mano gyvenimo dalį užims ši kalba ir jos mokymasis. Žodis „įsipareigojimas“ skamba kiek bauginančiai, tačiau iš tiesų taip neturėtų būti. Štai ką pasakoja mūsų mokytoja Simona:


Mokausi rusų kalbos rašto, kadangi kalbu gan neblogai, ir tam kasdien skiriu po 15-30 minučių. Kasryt per pusryčius skaitau laikraščius, knygas arba tiesiog informaciją internete rusų kalba. Ir tai yra visas mano darbas. Viskas, ką man reikėjo padaryti buvo tiesiog nuspręsti, kad nuo šiandienos per pusryčius ne žiūrėsiu televizorių, kas buvo ankstesnė mano rutinos dalis, o skirsiu tas 15-30 minučių kalbos mokymuisi. Progresą pastebėjau po dviejų savaičių darbo, o tada viskas pylėsi kaip iš pypkės. Manau daug įtakos turėjo ir tai, pačios pastebėta pažanga veikia kaip pati geriausia paskata gilinti žinias


Kurį metodą jums būtų smalsiausia išmėginti?


bottom of page