top of page

Norintiems plėsti žodyną (beveik) be pastangų


Ar kada norėjote atrasti pasyvų, bet efektyvų būdą plėsti anglų kalbos žodyną? Tas būdas tikrai yra. Na, galbūt tai ne tiek pasyvus būdas, kad žodyną išmoktumėte miegodami, bet pastangų daug tikrai neprireiks. Tas stebuklinga metodas vadinasi skaitymas.


Jeigu esate visiškas pradinukas, skaityti reikėtų pradėti nuo trumpų tekstų, straipsnių internete, o kiek pramokus anglų kalbą galima imtis knygų. Štai kelios mūsų rekomendacijos įvairiems lygiams:


PRADEDANTIESIEMS


https://www.thesun.co.uk/ - bulvarinis skaitalas, daug atsikartojančio žodyno, tad lengva suprasti, naujus žodžius pamatyti skirtinguose kontekstuose. Vis tik perspėsime, kad šis leidinys gan skandalingas, todėl nepriimkite visko, ką perskaitote už gryną pinigą.


https://www.newsinlevels.com/ - jei mėgstate žinoti naujienas ir aktualijas, ši svetainė kaip tik jums. Straipsniai suskirstyti lygiais, todėl galite pasirinkti sau tinkamo lygio tekstą.







https://www.english-online.at/ - nors ne ypatingai moderniai atrodanti svetainė, joje – naujausi įvykiai ir gausybė žodyno, kuris jau yra paruoštas, todėl jums nieko nereikia daryti, tik perskaityti.


https://www.thetimesinplainenglish.com/ - geros kokybės straipsniai šiek tiek pažengusiems. Rimti tekstai parašyti trumpais ir paprastais sakiniais.




PAŽENGUSIEMS



Žanras: negrožinė literatūra



Mary Roach “Stiff”


Apie: Kas nutinka mūsų kūnams po mirties? Jei po savo mirties galvojate padovanoti savo kūną naudoti mokslo tikslais, čia sužinosite kas jam gali nutikti.


Anglų kalbos lygis: Autorė rašo šnekamąja kalba, daug mokslo terminų paaiškina taip, tarsi kalbėtųsi su draugu.


Žanras: detektyvas




Apie: Mažame miestelyje nutinka keistos mirtys. Aukos randamos be pirštų. Istorijoje net ir gyvūnai turi savo nuomonę apie bylą.


Anglų kalbos lygis: Lengvas tekstas,

realistiški dialogai. Ypatingai patiks gyvūnų mylėtojams.













Žanras: fantastika




Apie: Maža mergaitė turi ypatingų galių, kurios jos visiškai nedžiugina.


Anglų kalbos lygis: Knyga parašyta esamuoju laiku – viskas vyksta dabar. Pasakojama iš mergaitės perspektyvos, todėl kalba yra lengvai suprantama ir leidžia susikoncentruoti į keistą istoriją.














J.K. Rowling “Harry Potter”

Apie ką: Mažasis Harris Potteris liūdnai gyvena savo tetos namų sieninėje spintoje, kol vieną dieną sulaukia pakvietimo į magų mokyklą Hogvartsą. Neapsigaukite – tai, kad knyga apie paauglius, nereiškia, kad suaugę nepaskęsta knygos puslapiuose drauge su knygos veikėjais. Ne veltui šių knygų pavadinimas žinomas visame pasaulyje.


Anglų kalbos lygis: Knyga rašyta jaunimui, todėl stilius – paprastas, bet gyvas. Labai lengvai skaitoma ir mėgstama ne tik vaikų, bet ir suaugusių.


Žanras: romantika



Whitney Gracia Williams “Sincerely, Carter”


Apie ką: Knygoje istorija apie tai, kas nutinka, kai įsimyli draugą. Istorija pasakojama iš vyro perspektyvos, tuo ji kiek išskirtinė romanų kategorijoje.


Anglų kalbos lygis: Lengvai skaitoma knyga, kurioje rasite daug realistinių pokalbių.

bottom of page