top of page

10 lengvų būdų padėti sau mokytis anglų kalbos



1. Praktikuokitės kiekvieną dieną.


Bent po 15 minučių. Susidarykite sau mokymosi planą. Nuspręskite kiek laiko per savaitę praleisite besimokydami ir laikykitės šio plano. Konkretus planas padeda ne tik susikurti rutiną, bet ir jos laikytis.


2. Dalinkitės savo planais su kitais.


Apie savo planą papasakokite šeimai, draugams arba susiraskite atskaitomybės partnerį. Paprašykite, kad jie jums padėtų judėti į priekį ir neleiskite jums trukdyti.


3. Nuoširdžiai dirbkite su žodynu.


Turėkite atskirą užrašų knygelę naujiems žodžiams. Galite susiskirstyti ją pagal temas. Užsirašę naujus žodžius, parašykite su jais sakinių ir gavę progą stenkitės panaudoti savo kalboje. Svarbu nekalkti žodžių – iškalti jie jūsų atmintyje vis tiek ilgai neužsilieka, o užrašius žodį sakinyje, vėliau bus daug lengviau jį atsiminti.


4. Reguliariai pasitikrinkite savo žinias.


Užsiregistruokite testui (kokį, rinkitės pagal savo lygį ir galimybes). Turint konkretų tikslą priešaky – išlaikyti testą – turėsite daugiau motyvacijos ir dirbsite daugiau.


5. Išsiaiškinkite koks mokymosi stilius jums tinka labiausiai.


Pagalvokite ir prisiminkite kaip informaciją lengviausiai įsisavindavote ko nors besimokydami praeityje? Pasvarstykite koks būdas jums priimtiniausias dabar? Galbūt jums informacija geriausiai absorbuojasi skaitant, kalbant, apibendrinant, mokantis atmintinai, darymo būdu ir pan. Naudokite tokį metodą, kuris jums mokymosi procesą palengvina.


6. Kartokite.


Kartokite tai, ką jau mokėtės. Pagal pakartojimo technikas sukurta begalė programėlių, atlikta galybė tyrimų ir visi jie sako tą patį – kartojimas užtvirtina ir neleidžia informacijai likti tik teorine, tad nepamirškite karts nuo karto peržiūrėti savo užrašų. Galite peržiūros dažnį nusimatyti savo mokymosi plane.


7. Nesimokykite ilgiau, nei 30 minučių.


Jeigu galite sau leisti mokytis ilgiau, tiesiog padarykite pertrauką – pasivaikščiokite, atsigerkite, padarykite lengvą mankštelę. Jeigu laisvo laiko savo dienoje daug neturite, neplanuokite vieno ilgo periodo, kurį skirsite mokymuisi. Geriau mokytis trumpiau, bet dažniau – kad ir po 10-15 minučių per dieną – taip informaciją įsisavinsite lengviau, o ir neatrodys, kad reikia aukoti daug laiko kalbos mokymuisi.


8. Žodžių šeimos.


Žodyną plėsite greičiau, jeigu išmoksite visą to paties žodžio šeimą bei galimus priešdėlius ir priesagas. Pavyzdžiui:


Employ (veiksmažodis)

Employment (daiktavardis)

Employed (būdvardis)


Priešdėliai

Self-/un-/re-


Priesagos

–ee/-er/-ment/-ed ir t.t.


9. Neverskite į savo gimtąją kalbą.


Stenkitės galvoti angliškai, galite netgi su savimi pasikalbėti. Apie šį metodą rašėme šiame straipsnyje. Atrodo, kad vertimas pagreitina mokymosi procesą, bet tai gudri apgaulė – iš tiesų išmokę savo smegenis versti, lėtiname progresą bei pasmerkiame papildomam mokymuisi ateityje – išmokti nebeversti, nes norint lygiavertiškai bendrauti anglų kalba, tai padaryti anksčiau ar vėliau vis tiek reikės.


10. Rašykite.


Pradėkite rašyti tinklaraštį arba tiesiog susikurkite socialinio tinklo paskyrą ir ten kelkite įrašus anglų kalba. Tai gali būti įrašai jums įdomiomis temomis arba, ypatingai, jei dar nesate pasiekę aukšto anglų kalbos lygio, galite pasakoti apie tai, kaip jums sekasi mokytis ir dalintis savo pastebėjimais bei pasiekimais. Paskyroje galite pasidalinti, kad ji yra skirta jūsų anglų kalbos mokymuisi, tokiu būdu jus skaitantys bus atlaidesni, jei padarysite klaidų, o galbūt netgi ir padės bei pataisys.




bottom of page