Kalėdos – tai metas, kai namus apgaubia šventinės nuotaikos ir nepakartojami aromatai. Jei sekate mūsų įrašus, jau žinote, kad kalbėdami apie anglakalbes šalis, turime omenyje ne tik Jungtinę Karalystę ar JAV, bet ir Pietų Afriką, Australiją, Naująją Zelandiją bei daugelį Karibų regiono šalių. O šios tikrai gali didžiuotis šventinių tradicijų įvairove, kurios atsispindi ir jų virtuvėse.
Šiame tinklaraščio įraše kviečiame jus į šventinę kelionę po pasaulį – atrasti kalėdinius patiekalus, kurie ne tik sužadins jūsų skonio receptorius, bet ir įkvėps atrasti naujovių savo šventiniam stalui. Greta rasite nuorodas į vaizdo įrašus, kur galėsite ne tik išmokti šiuos patiekalus pagaminti, bet ir susipažinti su įvairiais anglų kalbos akcentais bei Kalėdų tradicijomis iš skirtingų pasaulio kampelių.
UŽKANDŽIAI
Chakalaka (Pietų Afrika) – ryškus ir aromatingas prieskoniais praturtintas daržovių užkandis, kuris sužadina skonio receptorius. Šis egzotiškas patiekalas tiks kaip užkandis arba išskirtinis garnyras, suteiksiantis jūsų stalui spalvų ir šilumos.
Ducana (Antigva ir Barbuda) - saldaus skonio patiekalas, gaminamas iš tarkuotų saldžiųjų bulvių, kokosų ir prieskonių, patiekiamas su sūdyta žuvimi. Šio patiekalo subtilus saldaus ir pikantiško skonių derinys sužavės egzotikos mėgėjus.
PAGRINDINIAI PATIEKALAI
Christmas Roast (Jungtinė Karalystė, JAV, Kanada) - sultingas mėsos kepsnys su traškia plutele, gardžiai paruoštomis daržovėmis, jorkšyro pudingu ir aromatingais padažais – tikras šventinio stalo karalius. Šis patiekalas, jau daugelį metų puoselėjamas kaip Kalėdų tradicija, yra neatsiejamas nuo švenčių Jungtinėse Valstijose, Kanadoje ir Jungtinėje Karalystėje – šalyse, kuriose angliškos virtuvės paveldas gyvuoja iki šiol.
Kalua Pig (Havajai) - lėtai kepta kiauliena, pasižyminti subtiliu dūmo aromatu ir nepaprastu minkštumu. Šis tradicinis Havajų patiekalas jus nukels į tropinius kraštus, net jei už lango sniego pusnys.
Tamales (Naujasis Meksikas/Meksika) - minkšti kukurūzų miltų paplotėliai, įdaryti pikantišku mėsos įdaru, – tai Lotynų Amerikos virtuvės Kalėdų akcentas, kurį perėmė ir pietinės JAV valstijos. Net jei jums teks ieškoti bananų lapų, esančių recepte, šį patiekalą verta išbandyti, jei norite būti nustebinti išskirtinio skonio.
Bobotie (Pietų Afrika) - maltos mėsos apkepas su švelniais kario prieskoniais ir kreminiu kiaušinio sluoksniu. Tai vienas įdomiausių Pietų Afrikos šventinių patiekalų, kuris puikiai papildys jūsų stalą.
Potjiekos (Pietų Afrika) - šis ilgai troškinamas mėsos ir daržovių troškinys gaminamas specialiame ketaus puode, dažnai lauke ant laužo. Jei jo neišbandysite dabar, įtraukite į vasaros planus – skonis jus maloniai nustebins.
Green Bean Casserole (Džordžija, JAV) - amerikietiškas patiekalas su šparaginėmis pupelėmis, grybais ir traškia svogūnų plutele. Jis suteikia šventiniam stalui jaukumo ir puikiai tinka vegetarams.
DESERTAI
Mince Pies (Jungtinė Karalystė) - neleiskite pavadinimui jūsų suklaidinti – nors ‘mince’ paprastai vadiname faršą, šįkart čia mėsa nekvepia. Šie maži pyragėliai yra įdaryti džiovintų vaisių ir prieskonių mišiniu. Kiekvienas kąsnis – tai jauki žiemos pasaka pagardinta cinamono ir muskato natomis.
Christmas Pudding - sodrus desertas su džiovintais vaisiais, prieskoniais ir brendžiu – tikra Kalėdų klasika, kurios skonis užburia. Nors kiekviena šalis turi savo unikalų receptą, pagrindinė deserto esmė – turtingi ir aromatingi skoniai, kurie neatsiejami nuo šventinės nuotaikos.
Trifle (Jungtinė Karalystė) - sluoksniuotas kreminis desertas su sultingais vaisiais ir minkštu biskvitu – skonių harmonija, kuriai tiesiog neįmanoma atsispirti.
Pavlova (Australija/Naujoji Zelandija) mūsų kraštuose jau pažįstamas desertas, tačiau ar žinojote, kad šis saldumynas ypač populiarus šventiniu laikotarpiu Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje? Ne veltui – juk ten dabar vasara, o šviežūs vaisiai ir uogos puikiai dera prie kreminio morengo. Šįkart dalinamės net dviem receptais: tradiciniu, kuris išlaiko autentišką Pavlovos žavesį, ir moderniu, kuriame dera Trifle bei Pavlovos elementai, sukuriantys nepakartojamą skonių derinį.
Guava Duff (Bahamai) - minkštas ir saldus desertas iš gvajavos vaisių, patiekiamas su švelniu padažu. Tiesa, gvajavos dabar rasti nebus lengva, tačiau juk visuomet galima pasisemti įkvėpimo ir leistis į eksperimentus.
Apie Bahamus, jų virtuvę ir ne tik rašėme straipsnyje BAHAMAI.
Peppermint Crisp Tart (Pietų Afrika) - tikras Kalėdų stebuklas kiekviename kąsnyje tiems, kas mėgsta desertus su mėtomis.
Hertzogies (Pietų Afrika) - trapūs pyragėliai su saldžiu kokosų įdaru sukurs egzotinės šventės nuotaiką jūsų namuose.
GĖRIMAI
Hot Buttered Rum (Jungtinės Valstijos) - šiltas, aksominės tekstūros gėrimas su romu, sviestu ir prieskoniais sušildys net ir šalčiausią žiemos vakarą.
Sorrel Drink (Jamaika) - ryškus ir gaivus gėrimas, gaminamas iš džiovintų kinrožių, imbiero ir kitų prieskonių – tai puikus pasirinkimas tiems, kas nori vėsaus egzotinio gėrimo.
Eggnog (Jungtinės Valstijos/Kanada). Anglakalbis pasaulis mėgsta šiltus gėrimus ir ne veltui – juk šiuo metų laiku tikrai norisi šilumos ir jaukumo! Tad nenuostabu, kad šis kreminis ir sodrus gėrimas yra toks populiarus daugelyje šiaurės pusrutulio šalių, o jo subtilus saldumas ir šildantys prieskoniai puikiai papildo šventinę nuotaiką.
Receptas su istorija:
Arba trumpesnis Jamie Oliverio receptas:
Kalėdos – tai metas, kai galime sustoti, pasimėgauti šiltais pokalbiais su artimiausiais žmonėmis ir leistis į nepaprastą skonio kelionę po pasaulį net neišeidami iš namų. Tai puiki proga kurti naujas šventines tradicijas ir prisiminimus, kurie ilgam išliks mūsų širdyse.
Tikimės, kad šios idėjos įkvėps jus ne tik praturtinti savo šventinį stalą, bet ir atrasti kažką naujo. Tegul šios Kalėdos būna kupinos džiaugsmo, aromatų ir nepamirštamų akimirkų!
Comments